Gastronomie

Gastronomie v Rakousku

Na cestě za poznáním Rakouska budete určitě ovlivněni potřebou stravovat se. Jste vyznavači masových pokrmů? Milujete navíc vydatné porce? V tom případě jsou pro vás hlavní chody v Rakousku jako stvořené.

Rakouská gastronomie

Zdroj: Shutterstock Autor: PosiNote

Přednost je sice dávána vepřovému masu, ale kuřecí, telecí, hovězí a krůtí se samozřejmě také vyskytuje na jídelníčku. Nejčastější přílohou jsou brambory a knedlíky se zelím (někdy také se zelenou zeleninou). I když v současnosti jsou nejvíce konzumovány pravé rakouské pokrmy, stále se setkáváme s recepty, které byly přejaty z jiných (sousedních) zemí a postupem času zdomácněly.

Zdroj: Shutterstock Autor: AS Food studio

 

Mezi takové patří maďarský gulasch a užití papriky a zakysané smetany v Burgenlandu. Působení jiné národnosti, Chorvatů, v této části mělo za následek osvojení přípravy jejich tradiční fazolové polévky se scipi, což je typ malého knedlíku. Také klobásky mají svůj původ v Německu a Polsku. Místem, odkud se objevily v Rakousku knedlíky, se stala Česká republika.

Mnoho potravin, které se v Rakousku objeví, je právě z naší země. Nicméně, rakouská kuchyně je tak rozsáhlá, že v ní lze nalézt také prvky italské, středovýchodní a dokonce asijské. Není tedy divu, že navštěvování italských, řeckých, tureckých a čínských restaurací se stalo poslední dobou tak častým volnočasovým fenoménem jako například ve Spojených státech amerických.

Bohatší Rakušané přišli s myšlenkou různých druhů knedlíků. A tak jsou kromě bramborových (Reiberknödel) a chlebových (Brotknödel) vyráběné i z pšeničné krupice (Griessknödel) či z mouky (Mehlknödel). Obměněné mohou být také tím způsobem, že základní těsto je obohaceno o slaninu (Speckknödel), maso (Fleischknödel) nebo bílé zelí (Krautknödel). U zemědělců nemají konkurenci knedlíky udělané ze zbytků masa (Mühlviertler Hackknödel).

Pokud se zaměříme v menu na hlavní chod, významné místo zaujímá Mostbraten – vepřové maso marinované v částečně fermentované šťávě z hroznů. Co se týká dezertů, Rakušané nepohrdnou usmaženým těstem (Strauben) ani teplým bochánkem se švestkovou marmeládou a vanilkovým krémem na povrchu (Buchteln).

Strava Rakušanů během dne

Zdroj: Shutterstock Autor: stockcreations

Snídaně Rakušanů svědčí o tom, že nejsou zastánci pravidla snídaně – základ dne. Jak jinak si totiž vysvětlit, že rohlík s máslem a džemem (někdy šunkou, paštikou či sýrem) zapitý kávou či čajem je běžný v každé domácnosti. Protože Rakušané vstávají časně ráno, snídají mezi 6. a 7. hodinou. Okolo 10. hodiny pak následuje čas na svačinu, které se říká “snídaně s vidličkou“. Kdo si představuje maso, je na omylu. Zahrnuje většinou kávu a pečivo. Oběd probíhá v době mezi 12. a 13. hodinou.

Není to ale typický odpočinkový čas, protože mnoho zaměstnanců je vytížených. V důsledku toho se uchylují k Würstelstandu – bufetu, v němž rychle zkonzumují klobásku, nebo k návštěvě pizzerie. Poněvadž Rakušanům po takovém obědě vyhládne, mezi 15. a 16. hodinou je běžná krátká přestávka zvaná Jause. Ta je spojena s kávou a něčím sladkým. Představuje jakýsi každodenní rituál. Upřednostňují ji hlavně ti, kteří si nepotrpí na vydatné večeře, anebo jí až pozdě v noci.

Večeře je nejrozmanitější z celého dne. Co se týká času, někteří Rakušané ji mají již v 6 hodin, jiní až mezi 7. a 8. hodinou. Stejně tak se liší z hlediska tepelné úpravy. Kdo má během dne rychlý oběd, preferuje teplou večeři. Naopak, ti, co měli jause nebo vydatný oběd, mají studenou večeři – nejčastěji šunku, kousek masa (někdy studený řízek) s nakládanou zeleninou, či salát s chlebem.

Vídeňská tradiční kuchyně

Zdroj: Shutterstock Autor: Karl Allgaeue

Když se vysloví název hlavního města Rakouska Vídně, každý gurmán si jistě na prvním místě vybaví schnitzel (který lze jíst jak v restauracích a tzv. gasthausech, tak i v kavárnách).

Další masové pokrmy jako Tafelspitz, Lungenbraten či Rostbraten také lákají k ochutnání. Pokud si objednáme Tafelspitz, dostaneme na talíři vařené hovězí maso s bramborami a zeleninou. Jedná se o známý pokrm, protože jej miloval a jedl každý den sám císař Franz Josef. V překladu znamená “hlava stolu.“ Velmi známý je i tradiční vídeňský knedlík.

Když se vrátíme k Wiener Schnitzel (tedy k Vídeňskému řízku), ten je velmi tenký a připravovaný klasicky – tedy nejprve ponořený ve vejci a pak obalovaný v mouce a strouhance a na závěr osmažený. Rakušané jsou zvyklí jíst jej většinou s bramborovým salátem rakouským, někdy též nazývaným ve světě tradiční vídeňský bramborový salát. Zmíněný druh řízku může být připravován ze dvou typů masa – telecího, nebo vepřového. Pokud se jedná o Wiener Schnitzel von Kalb, znamená to, že budete jíst telecí řízek.

Ten je výsadou luxusních restaurací. Nicméně pokud chcete vyzkoušet i jiný druh řízku, je možné doporučit Putenschnitzel (krůtí řízek), Hühnerschnitzel (kuřecí řízek), Pariserschnitzel (Vídeňský řízek bez vajíčka) nebo Champignonschnitzel (plátek grilovaného vepřového masa s houbovou omáčkou a rýží).

Zdroj: Shutterstock Autor: Giuseppe Parisi

Pokud se zaměříme na dezerty, nekriticky lze říci, že vídeňské pečivo a zákusky mají dobrou pověst po celém světě, a to pro svoji bohatost a rozmanitost.

Zapátrejme v mysli. Že se vám jako první vybaví štrúdl? Přesně tak. I když zaujímá nejvýznamnější místo jablečný (Apfelstrudel), existují i jiné příchutě – například třešňový štrúdl. Stejně jako v České republice i v Rakousku mají své místo palačinky (Palatschinken), které jsou tučné, plněné ovocem či džemem a podávané s vanilkou a čokoládou.

Kouzlo mnoha dortů tkví v tom, že základ tvoří lískové ořechy či mandle, ne mouka. Se šlehačkou, která zdobí povrch dortů, se nešetří. Žádný turista jistě neodjede z Vídně bez degustace Sachertorte – tedy Sachrova dortu. Jedná se o dort s velkým D. A jaký je ten originál? Čokoládový s meruňkovým džemem uvnitř a na povrchu s čokoládovou polevou – takový, který byl poprvé upečen Franzem Sacherem v roce 1832 pro Metternicha a v současnosti jej lze zakoupit v Hotel Sacher. Jen zde máte jistotu, že ochutnáváte ten pravý dort, protože po celé Vídni existují i napodobeniny.

Vegetariáni v Rakousku

Protože velké množství Rakušanů miluje masité pokrmy, vegetariáni nemají na růžích ustláno. V restauracích je výběr jídel většinou omezený – nejčastěji je v nabídce smažený sýr ementál a ovocné knedle. Navíc maso často obsahují i polévky. V turisticky navštěvovaných městech je vidět snaha vyjít vstříc vegetariánům prostřednictvím přípravy těstovin, míchané zeleniny či salátů s chlebem.

I když možnost konzumace některého ze salátů zní pro vegetariána dobře, dochází často k absurdní situaci – součástí pokrmu jsou i kousky kuřecího masa. Pokud se pohybujete v zemědělsky orientovaných částech země, je velice obtížné objednat si bezmasé jídlo. Nicméně, ve srovnání s dřívějšími roky lze konstatovat, že se situace zlepšuje a počet vegetariánských restaurací je mírně navýšen.

Káva a kavárny v Rakousku

Zdroj: Shutterstock Autor: dourleak

Jedna legenda praví, že celonárodní oblibu Rakušanů v pití kávy (a tudíž v návštěvě kaváren) způsobili Turci. V době jejich invaze se obyvatelé shromažďovali a radili právě v kavárnách, takže už v historii pro ně byla tato místa opravdu významná. Když ze země roku 1529 Turci prchali, zanechali zde několik pytlů s kávou. Tu si Rakušané upražili a už ji nikdy neopustili. Je tedy logické, že káva je i v současnosti preferovanější než čaj.

Kavárny jsou tím, co tepe ve městě. Fascinující je skutečnost, že lidé v nich tráví hodiny čtením novin a časopisů (ty jsou zdarma), sledováním televize, chatováním, a to vše klidně u jednoho jediného šálku kávy. Budete ale velice překvapeni rozdílem sortimentu zde a v České republice. Nabídka je opravdu nepřeberná – od klobásků přes polévky až k pečivu a dortům.

Například Café Landtmann a Café Schwarzenberg prodávají Wiener Schnitzel, Demel se specializuje na saláty, Café Diglas ohromuje velkými porcemi štrúdlu a Café Hawelka večer servíruje buchteln – tedy tradiční plněné buchty. Pozor však na cenu všech prodávaných pokrmů! Ta totiž může být překvapivě vyšší než v restauraci.

Co se týká samotné kávy, pouze turista žádá o einen Kaffee. Rodilý ví, že musí blíže upřesnit, jaký druh z více než 20 má na mysli. Asi nejběžnější je kleiner nebo grosser Brauner (malá nebo velká káva s mlékem). Kleiner nebo grosser Schwarzer znamená objednání malého espressa nebo dvojitého espressa. Zájemci o velice silnou černou kávu preferují druh Mokka. Naopak Milchkaffee obsahuje jen polovinu kávy a zbytek činí mléko. V létě se jistě hodí Eiskaffee – studená černá káva s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou.

Otevírací doba kaváren je poměrně dlouhá – většinou od 7 / 8 hodin ráno do 7 hodin večer (místy až do 1 hodiny po půlnoci). Pokud tedy patříte mezi milovníky kávy a nedokážete si bez ní představit den, Rakousko pro Vás bude spřízněnou duší.

Rakouské nápoje

Alkoholické

Zdroj: Shutterstock Autor: Samot
Zdroj: Shutterstock Autor: mj – tim photography

Ze statistik vyplývá, že u Rakušanů zaujímá pivo první místo v konzumaci alkoholických nápojů. A to do té míry, že někteří z nich je pijí už ráno. Jeho výhodou je poměrně nízká cena a dobrá kvalita.

A jaké značky jsou nejoblíbenější? Pravidelní pivaři nedají dopustit na Budweiser a Pilsen, který pochází z České republiky. Mezi dalšími značkami lze jmenovat Schwechater a Ottakringer (jsou produkovány ve Vídni), dále Gösser (z oblasti Styria) a Stiegl (ze Salzburgu). Známým nealkoholickým pivem je Null Komma Josef, které se vyrábí přímo ve Vídni. Když chceme pít pivo v restauraci či hospůdce, je nezbytné obsluhu obeznámit s tím, zda máme zájem o pivo točené (vom Fass), či lahvové (in eine Flasche). Točené pivo se rozlišuje malé a velké.

Další alkoholický nápoj, víno, pochází z vinic, které jsou převážně ve Vídni, Styrii a Burgenlandu. Největší věhlas si získala značka Veltlínské zelené a Vlašský Ryzlink z oblasti Wachau. Z lihovin má svoje zastoupení slivovice a ovocné brandy (z jablek, hrušek či meruněk). Častým nápojem na večírcích je Bowle. Ten získáme tak, že plody a plátky broskví necháme přes noc namočené v brandy. Přidáme tři lahve bílého vína a celé necháme odstát asi 2 až 3 hodiny. Velice známý a oceňovaný je v neposlední řadě i Schnapps (někdy známý jako Obstler) – nápoj vzniklý kombinací různých druhů ovoce.

Nealkoholické

Nabídka nealkoholických nápojů v podstatě kopíruje celosvětový trend. Kromě již zmíněné kávy je další alternativou jablečný džus (Apfelsaft) nebo jablečný džus namíchaný s perlivou minerální vodou (Apfelsaft Gespritzt). Běžné je také popíjení minerální vody a citronové sody. Můžeme se setkat také s Almdudler, což je něco mezi limonádou a zázvorovým anglickým pivem. Regiony pěstující víno se v září orientují na produkci moštu (džusu z hroznů). Čeho si však Rakušané váží nejvíce, je jejich voda. Pochází z Alp a svojí průzračností a jasností předčí vodu balenou v lahvích. Říká se o ní dokonce to, že je nejlepší na světě.

Restaurace, typy restaurací v Rakousku

Zdroj: Shutterstock Autor: saiko3p
Zdroj: Shutterstock Autor: anyaivanova

Bez ohledu na to, zda se jedná o místního občana či turistu, nejvytíženějším z hlediska služeb jsou bezesporu restaurace.

Rakousko nabízí několik druhů zařízení, v nichž se může nejen turista stravovat. Jak se v jejich názvech orientovat? A co každý z nich obnáší? Je vůbec rakouský systém kritérií stravovacích zařízení podobný českému?

Stejně jako bývá zvykem v České republice, i v Rakousku restaurace nabízejí cenově zvýhodněné denní menu (Tagesmenü, Tagesteller). Doba jeho podávání je od 12 do 2/někde 3 hodin odpoledne. Z nápojů je nabízeno víno, ovocný džus, voda a ovocné brandy jako digestiv. Mnoho restaurací má zavřeno jeden den v týdnu – dodržují tzv. Ruhetag. Většinou se jedná o neděli.

A ptáte se na důvod? Mnoho restaurací je rodinných, a tak tento den přináší jedinou možnost, kdy je rodina kompletně pospolu. Při návštěvě Rakouska si můžeme povšimnout různých typů restaurací – podle toho, kde se nacházíme. Restaurace označené jako Wirtshaus jsou venkovské a v naší zemi považované za nižší cenovou kategorii (tedy něco jako pivnice či hospoda).

Restaurace označované za Gasthöfe (nebo Gästehaus, Gastwirt) jsou také restauracemi s tradičním uspořádáním, ale více kultivované. Oba typy jsou věrné rakouským, popřípadě regionálním pokrmům.

Pro náročnější klientelu jsou připravené luxusní restaurace, které jsou součástí přepychových hotelů. V nich lze očekávat špičkové mezinárodní menu připravené nejžádanějšími šéfkuchaři. Při návštěvě těchto restaurací musí hosté přijít oblečeni elegantně. Pro muže to znamená zvolit sako a kravatu. Jiné restaurace můžete navštívit v neformálním oblečení, avšak starší Rakušané dávají přednost formálnímu vzhledu.

Beiseln jsou synonymem pro klasické pivnice v sousedství, které mají své pravidelné zákazníky. Nabízejí nízké ceny, jednoduché domácí prostředí a hlavně pivo. Když narazíte v některé z vinařských lokalit na nápis Heuriger, můžete si být jisti tím, že zde budete pohoštěni vínem z místního vinohradu a lehkým pokrmem ve stylu bufetu, a to za dobrou cenu. Tento typ pohostinství má dlouhou historii sahající až do roku 1784, kdy sám Josef II. vydal speciální dekret. Ten dovolil každému vinaři na předměstí Vídně prodávat vlastní víno (se studeným občerstvením) na svém pozemku, a to bez restaurační licence. A to platí až do současnosti.

Díky těmto hospůdkám vznikl nápoj Spritzer – kombinace vína se sodou nebo minerální vodou. Hosté se totiž chtěli vyhnout stavu opilosti, který snadno nastane při pití samotného vína. A tak se zrodila myšlenka zmíněného nápoje. Tyto vinné hospůdky můžete poznat při návštěvě lokalit Grinzing, Nussdorf, Neustift am Walde, Stammersdorf, Weinviertl, Wachau a v Burgenlandu. Interiér je zařízen v rustikálním stylu, s dřevěnými lavicemi a stoly.

Výhodou tohoto typu pohostinství je fakt, že při jeho návštěvě nemusíte řešit oblečení. Atmosféru zpříjemňuje hrající harmonikář či houslista. Ve větších městech se nachází Imbiss – Stube, což je synonymum pro snack bar – tedy místo, kde můžete zakoupit polévku či lehkou svačinu.

Když se budete pohybovat v horách, jistě neminete Hütte (nebo Almhütte) – alpské chaty, které se orientují na základní rakouská jídla. To, co je činí nezapomenutelnými, je příroda, v níž se nacházejí.

Každého cestovatele jistě zajímá, které z restaurací v navštívené zemi jsou označované za top – tedy nejlepší. Ve Vídni patří mezi 5 nejvíce doporučovaných restaurací následující: Stomach, Expedit, Aida, Würstel Stand am Hohen Markt a Zu den Zwei Liesln.

Rezervace v rakouské restauraci

Je zvykem, aby si Čech v České republice rezervoval stůl v restauraci? Je pravda, že to většinou není běžný proces. A jaká je situace v Rakousku?

Rezervace je všeobecně doporučována, obzvlášť v následujících případech: má se tam konat speciální akce, koncert apod., restaurace je situována v turisticky vyhledávané lokalitě nebo je kuchyně vyhlášená svými specialitami. Mějme na mysli také to, zda se jedná o hlavní sezónu či období mimo sezónu. Dokonce typ stravovacího zařízení jako Beisl může mít obsazeno kvůli pravidelným návštěvníkům. To samé platí třeba i pro Heuriger. Když zde bude chtít skupinka osob strávit večer, musí si dopředu zarezervovat stůl či stoly. Rakušané mají zavedenou tradici zvanou stammtisch. Je výhodná pro pravidelné zákazníky restaurací a hospod, protože mají stůl rezervovaný, a tak zde mohou trávit čas s přáteli.

Placení v restauraci v Rakousku

Je těžké říci, zda pokrmy objednané v restauraci jsou levné či drahé. Oběd stojí v průměru 7 – 10 euro za osobu. V luxusnějších restauracích obsahuje účet tzv. Gedeck – cena servírovaného chleba zvlášť. Platí se za každý kousek chleba a rohlíku.

Očekává se, že při placení nechá platící zákazník spropitné 10 procent. Spropitné však nikdy odcházející host nenechává na stole. I když jsou kreditní karty automaticky přijímány v drahých restauracích a v hotelových restauracích, restaurační zařízení typu Beiseln, Heuriger či Gasthäuser přijímají pouze hotovost. Při samotném procesu placení je host v případě, že nejedl sám, tázán číšníkem, zda bude platit i za ostatní (zusammen), či každý sám za sebe (getrennt). Také je někdy žádán, aby číšníkovi zopakoval vše, co si objednal. Při placení by měl host zaokrouhlit výslednou částku nahoru.

Etiketa při stolování

Existuje několik praktických rad, které jsou spojené se stravováním. Je dobré si je zapamatovat, abychom tak předešli potenciálnímu faux pas. Pokud obědváte s Rakušany, popřejte jim dobrou chuť – tedy Mahlzeit, než začnete jíst.

Při večeři je používána formule Guten Appetit. Absence tohoto přání je považována za nezdvořilost. Rakušané mají tendenci nespěchat, když jí v restauraci. Číšník nepřinese další chod v případě, že nemají všichni spolustolující snězeno.

Rakušané jí vždy příborem, a to i v případě, že si objednají pizzu. Vždy plaťte spropitné, i přesto, že nebudete spokojeni s obsluhou či s jídlem. Když Vám host restaurace či baru koupí drink, očekává se, že uděláte to samé pro dotyčného. Když připíjíte na něčí zdraví, proneste slovo Prost!, ťukněte si skleničkou s ostatními a podívejte se na ně. Pokud jste pozváni na oběd či večeří k hostiteli domů, vždy přineste malý dárek (víno či květiny).

Rakouské polévky

Pokud jste zvyklí na polévky, v Rakousku se Vám bude líbit. Rakušané totiž dodržují jedno známé přísloví spojené s jídlem, a to, že polévka je grunt. Tvoří tak základní součást každého pokrmu. Mezi nejoblíbenější polévky patří čistý silný hovězí vývar s úzkými plátky francouzských palačinek (Fritattensuppe), pak také čistá polévka s velkými játrovými knedlíčky (Leberknödelsuppe) a kuřecí (Hühnersuppe). Ochutnat můžete také nudličkovou (Nudelsuppe), česnekovou (Knoblauchsuppe) či bramborovou polévku (Erdäpfelsuppe). Specialitou převzatou z italské kuchyně je polévka s gnocchi (Griessnockerlsuppe).

Rakouské cukrárny

V Rakousku existují dva typy cukráren.

Vkusné a vytříbené jsou typické svým luxusním prostředím, které vybízí k zastavení a posezení. Ve Vídni mezi ně patří Demmel a cukrárny, které jsou situované v ulicích Kärntner, Graben a Neuer Markt.

Druhý typ cukrárny lze nazvat jako čistě funkční. Kvalita pečiva a cukroví není horší ve srovnání s prvním typem, ale rozdíl je v nízké ceně a prostředí, které nenadchne náročného zákazníka. Místo prvotřídních židlí a sedaček si nakupující může sníst svůj zákusek u stolu vestoje. Z našeho úhlu pohledu je to tedy jakýsi druh občerstvení bufetového typu. Pokud bychom měli uvést jednu konkrétní značku nejvíce se v Rakousku vyskytující cukrárny, jednalo by se o řetězec Aida.

Oslavy v Rakousku

Každá země dodržuje slavení určitých svátků. Ty se liší především počtem a také tím, jak k nim přistupuje obyvatelstvo daného státu.

Při významných událostech v Rakousku (jako je např. den sv. Martina či Vánoce) zaručí pohodovou konzumaci pečená husa. Je tak oblíbená, že se objevuje i v jednom německém přísloví, které říká, že dobře upečená husa je dar od Boha (v originálu Eine gut gebratene Gans ist eine gute Gabe Gottes). Není divu, že je k dispozici nejen na den Sv. Martina, ale po celý měsíc listopad.

Na Vánoce je kromě ní připravována také ryba – losos. Speciální místo mají také sušenky ve tvaru půlměsíce, které se nazývají Vanillekipferl. Na podzim, v době honu a lovu, přichází ke svému slovu zvěřina. A tak si v tomto období můžeme vybrat v restauraci maso srnčí, jelení nebo z divočáka.

Regionální rakouská kuchyně

Zdroj: Shutterstock Autor: hlphoto

Mnoho regionů v Rakousku připravuje své vlastní speciality, které je tak činí originálními a nezaměnitelnými, obzvláště pro turisty. Je to také jeden z kroků, jak podpořit cestovní ruch v dané oblasti.

Vorarlberg se kromě výroby sýru proslavil pokrmem nazvaným Käsespätzle – vaječnými nudlemi, které jsou pokryté sýrem a cibulí na povrchu.

V dalším regionu – Tyrolsku připravují více specialit, tyrolská kuchyně je pestrá. Nocken jsou malé knedlíky s bobulemi, třešněmi nebo s jablkem. Speckem se rozumí šunka konzervovaná vysoko v horách na místním vzduchu. Lze ji najít v různých pokrmech.Kdo si objedná Tiroler Gröstl, pochutná si na orestovaném mase, nakrájeném na plátky. Nejvhodnější přílohou jsou vařené brambory.

Salzburg je místo asociované s Mozartem, který zde žil v době, kdy zkomponoval operu Cosi fan Tutti. Právě v ní je patrné, že miloval čokoládu. Na Mozartovu počest se cukrář Paul Fürst v roce 1890 rozhodl, že bude vyrábět koule marcipánu obalené v krému z pralinek a ponořené v horké čokoládě. Od té doby až do současnosti jsou v krabičkách či sáčcích s portrétem samotného Mozarta prodávány malé čokoládové kuličky zvané Mozartkugel – tedy Mozartovy koule.

Vzhledem k tomu, že Mozartovy koule jsou většinou porádvány jako suvenýr Rakouska, odpovídá tomu také jejich poměrně vyšší cena. Kromě nich se může Salzburg pochlubit i netučným dezertem Salzburger Nockerin – soufflé, posypaným vanilkovým cukrem. Jako hlavní chod může skvěle posloužit Ritscher(t) – pokrm z masa s bílými fazolemi, ječmenem, zeleninou a bylinkami.

Nelze opomenout ani místní Nudeln- nudle, které jsou naplněné sýrem, masem, mákem, nebo hruškami. V provincii Styria se orientují na Steierisches Wurzelfleisch – hovězí maso uvařené s mrkví a jinou kořenovou zeleninou. Po ochutnání Sterze lze rozpoznat, že se jedná o kaši udělanou z různých druhů obilí. Zvláštností regionu Waldviertel je užívání máku na mnoho způsobů – jak do sladkých pokrmů, tak do pikantních a chuťovek (do nudlí, knedlíků, chleba a štrúdlů).

V Burgenlandu jsou hrdí na Grammelpogatscherl – smažené tučné vepřové maso pečené v těstě a podávané se zakysanou smetanou.

Zdroj: Shutterstock Autor: Cherries

Kurzy vaření v Rakousku

V poslední době dochází k boomu pořadů o vaření. Neexistuje snad televizní kanál, který by nevysílal tímto směrem orientované programy. Příkladem může být mezinárodně známé soutěžní klání Masterchef, živé vysílání známého kuchaře z kuchyně i s jeho uvařeným pokrmem anebo přeměna prostředí restaurace, strategie majitele a jídelního lístku pod několikadenním vedením zkušeného kuchaře /šéfkuchaře.

Protože veřejnost projevuje neutuchající zájem o vaření, majitelé restaurací po celém světě přišli s inovátorskou myšlenkou – vzdělávat své hosty. Ti by měli v restauracích nejen obědvat či večeřet, ale také být sami schopni připravit to, co je jim servírováno na talíři. Pro všechny takové zájemce jsou k dispozici kurzy vaření.

Zapsali byste se do takového kurzu? Možná je na čase přehodnotit naši volbu potravin a stylu vaření (pokud vůbec vaříme). I když bychom očekávali, že v Rakousku bude nabízet kurzy mnoho restaurací, stále je to okrajová záležitost.

Ve Vídni nabízí takto specializované kurzy restaurace Steirereck (www.steirereck.at) a Babettes (www.babettes.at, tel. č. 585 51 65, od pondělí do pátku otevřeno od 10 hodin ráno do 7 hodin večer, v sobotu otevřeno od 10 hodin ráno do 5 hodin večer). Ve Styrii lze absolvovat kurz v Erste Steirische Kochschule (www.kochschule.at, tel. č. 03135 522 47) v Kalsdorfu a také v Gasthof Vitalpension Hubinger (www.hubinger.com, tel. č. 03861 81 14) v Etmisslu. Zde se specializují výhradně na tradiční rakouské pokrmy.

 

Štítky
Číst dál
Back to top button
Close