Kam za vínem v Rakousku
Rakouské víno patří mezi vína velmi ceněná, zdejší vinařství produkují hlavně suchá bílá a dezertní vína.

Rakousko a víno
Rakousko se pyšní dlouhou a bohatou vinařskou historií, její počátky se datují do doby už před 5000 lety.
Vzhledem k podnebí se studenou zimou a teplejším slunečným létem, se místní vinaři specializují především na vína bílá, patří mezi největší evropské producenty této odrůdy vín.
Nejznámější bílou odrůdou pěstovanou v Rakousku je Grüner Veltliner – Veltlínské zelené. Pěstuje ji více než třetina všech rakouských vinohradů.
Grüner Veltliner je osvěžující, chutná po ovoci, se spoustou příjemných kyselinek, lahodících vůní a chutí.
Nejkvalitnější bílá rakouská vína pocházejí z romantického údolí Wachau, kde v terasovitých vinicích na skalách nad Dunajem vznikají špičková bílá vína.
Pěstování vína ve Wachu je velmi těžká práce na skalnatých kopcích, vína z Wachau jsou proto v dražší cenové kategorii.
Kromě Grüner Veltliner je oblast Wachau známou na pěstování odrůdy Riesling.
Další vyhlášenou oblastí producentů bílých vín je pak sousední region Kremstal.
Tuto vinařskou oblast najdete v okolí historického města Krems, v údolí řeky Dunaje.
I zde se pěstují vína především bílá, především odrůdy Grüner Veltliner a Rieslig.
Jsou o něco lehčí než vína pěstovaná ve Wachau.
Nádherná vinařská oblast v okolí Neziderského jezera, to je vinařská oblast Burgenland.
Díky dlouhému a slunečnému podnebí zde vinaři pěstují především červená vína. Z bílých zde pak vznikají vína velmi vyzrálá.
Vinařská oblast Gols – Weinort Gols, to je jedinečná přehlídka vinařského umění.
Klasifikace rakouských vín
Kvalitu vína poznáme podle klasifikace v podobě třídění hroznů podle cukernatosti při vinobraní.
Vína v Rakousku dělí do těchto kategorií:
Tafelwein – stolní vína
Landwein – zemská vína
Qualitätswein – jakostní vína
Kabinet – kabinet
Prädikatswein – víno s přívlastkem
Spätlese – pozdní sběr
Auslese – výběr z hroznů
Eiswein – ledové víno
Beerenauslese – bobulový výběr
Strohwein – slámové víno
Ausbruch – botritické víno
Rozdělení podle zbytkového cukru
Trocken – suché (do 9g/ l zbytkového cukru)
Halbtrocken – polosuché (do 12g/ l zbytkového cukru)
Lieblich – polosladké (do 45g/ l zbytkového cukru)
Süss – sladké (přes 45g/ l zbytkového cukru)
V rakouském zemědělství je zcela zakázáno používání GMO (geneticky modifikovancýh organismů), Rakušané si velmi zakládají naopak na ekologickém hospodářství a jeho objem každým rokem roste.
Celých 16% veškeré zemědělské půdy a 10% plochy vinic je obhospodařováno ekologickým způsobem.
Většina hroznů z vinic je sklízena ručně.

Kam za vínem?
Vinařská oblast Dolní Rakousko
Oblast Wachau – v krajině světového kulturního dědictví UNESCO ve strmých kopcích porostlých terasovitými vinohrady vznikají jedny z nejlepších rakouských vín.
Klasikou je zde královský pár – Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. Kromě toho pak za ochutnání určitě stojí odrůdy Muškátů, Neuburské nebo Sauvignon Blanc.
Oblast Kremstal – rozkládá se v úrodném údolí Dunaje kolem města Krems. Dominantní odrůdou je zde Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský.
Oblast Wien – rakouská metropole Vídeň se vinařství věnuje na 700 ha svého území. Jako ve většině rakouských vinařství převažují vína bílá, zdejší specialitou je odrůda Wiener Gemischter Satz.
Vídeňská vína můžete ochutnat v místních restauracích nebo přímo ve speciálních vinárnách zvaných Heuriger. Tyto nabízí víno z vlastních vinic a k zakousnutí domácí kulinářské speciality.
Vinařská oblast Burgenland
Oblast Burgenland – nachází se na západním břehu Neziderského jezera mez obcemi Rosaliengebirge na západě k Mörbisch na jihu a k Breitenbrunn na severu. Celková plocha obhospodařovaných vinic činí 3576 ha.
Pěstují se zde jak bílé, tak červené odrůdy vína.
Mezi vyhlášené zdejší odrůdy patří Chardonnay, Ryzlink vlašský, Furmint, Frankovka, Zweigelt a Merlot.
Vinařská oblast Štýrsko
Na více než 4200 ha v extrémně strmých vinicích pěstují místní vinaři vína znalci považována za opravdový poklad. Štýrská ceněná bílá vína jsou aromatický Muškát, Pinot Blanc a Chardonnay, ve zdejší oblasti známé jako Morillon. Králem štýrských vín je pak Sauvignon, jeden z nejlepších na světě.